zaterdag 8 april 2017

Palmpasenhaantjes (recept)

Het was weer tijd voor onze jaarlijkse, heerlijke traditie ... Palmpasenhaantjes bakken!


Gisterochtend liep dochterlief (voor de laatste keer) met school in de Palmpasenoptocht naar het verzorgingshuis om liedjes te zingen voor de "oude mensen". (Voor de laatste keer, omdat alleen de kinderen van groep 1 t/m 4 meedoen. Kleine meisjes worden groot!)


Gisteren tussen de middag deelde ze het haantje met grote broer. Morgen is de Palmpasenoptocht in de kerk, dus bakten wij vanmiddag een nieuw haantje. Net als hier, hier en hier. Mmmmm ... een heerlijke traditie.


We bakten chocolade-rozijnen-haantjes. Dit heb je nodig:

  • 250 gram volkoren tarwemeel
  • 4 gram gist
  • 4 gram zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 10 gram honing
  • 15 gram gesmolten roomboter
  • 80 gram karnemelk
  • 70 gram water
  • 50 gram rozijnen (15 minuten weken in lauw water, goed laten uitlekken en droog deppen met keukenpapier)
  • 25 gram cocoa nibs (of grof gehakte pure chocolade)
  • zonnebloemolie (om handen en werkplek in te vetten)


Zo maak je de haantjes:

  • Zelf gebruik ik de broodbakmachine voor het kneden. Eerst alle natte ingrediënten in de kom en vervolgens alle droge ingrediënten (behalve de rozijnen en cacao nibs). Maak een kuiltje voor het gist en een kuiltje voor het zout, zodat ze niet direct met elkaar in aanraking komen. Laat de machine het kneedwerk doen.
  • Je kunt ook alle ingrediënten met de hand kneden. Kneed zeker 20 minuten. Hier lees je allerlei tips over goed kneden.
  • Laat het deeg vervolgens een kwartiertje rusten.
  • Kneed de rozijnen en cocoa nibs door het deeg. (Rol het deeg wat uit, bedek de linker helft met 1/3 deel van de rozijnen en cacao nibs. Klap dubbel, rol uit, bedek weer de linker helft met 1/3 deel. En herhaal dit.)
  • Vet een kom lichtjes in met zonnebloemolie, leg het deeg erin en draai een keer rond, zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af met een schone theedoel of plastic folie en laat 60 minuten rijzen.
  • Druk de lucht uit het deeg en laat het deeg (afgedekt) een kwartier rusten.
  • Verdeel het deeg in tweeën en vorm twee haantjes.
  • Leg de haantjes op bakpapier (of bakmatje) op een rooster en dek af met een schone theedoek of plastic folie. Laat gedurende 60 minuten voor de tweede keer rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celcius.
  • Bak de haantjes gedurende 15 à 20 minuten.
  • Af laten koelen en op de Palmpasenstok prikken. Daarna lekker smullen. Heerlijk met roomboter en appelstroop ... mmmmm!


Daarna hebben we de broodbakmachine nog een keer aan het werk gezet. Dit keer om pizzadeeg voor ons te kneden. Dat recept deel ik een andere keer met jullie!


Het patroon van deze kuikentjes vind je hier of onder het tabblad "Patronen & DIY".


4 opmerkingen:

  1. Geweldig! Alleen al op foto zien ze er om te smullen uit!
    Jouw knappe meid wordt zo te zien echt al groot en flink, ze straalt op de foto, geniet er maar van ;-)
    Fijne dag,
    Sigrid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Genieten doe ik zeker, Sigrid! Dochterlief kan zelf zo genieten van zulke dingen. Er verwachtingsvol naar uitkijken en voorpret hebben. Haar enthousiasme laat mij dubbel en dwars genieten.
      Bedankt voor je lieve berichtje!

      Verwijderen
  2. Ach...wat zien de palmpaashaantjes er er lekker uit, smullen voor de kids. Gezellige plaatjes heb je weer.

    je trouwe volger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben heerlijk gesmuld!
      Foto's met m'n nieuwe toestel gemaakt. Ik kan weer details fotograferen. Wat een feestje!

      Verwijderen

Leuk als je een berichtje achterlaat!
Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...